Сьогодні - 25.04.2024, 11.47.19
Початок Реєстрація Вхід
Ви ввійшли як"Гість"
Меню сайту
Хто на сайті
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0



* * * *

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ - Virus(42), hotgradaxome(47), michalSceft(39), jtaletvfjy(36)


* * * *

МІНІ-ЧАТ


Наше опитування
Чи одягаєте Ви шолом коли їдете на мотоциклі?

Результати · Архів опитувань

Всього відповідей: 128
Головна » 2010 » Серпень » 7 » Мотошоу на Косівщині
Мотошоу на Косівщині
15.11.29

Микола Волков (Івано-Франківський тижневик "Репортер")

Останній, вирішальний етап Кубка Західного регіону України з мотокросу відбувся цими вихідними на Прикарпатті. До села Вербовець Косівського району з’їхалися мотокросмени з шести областей нашої держави.

Мотокрос у Вербовці відбувається вже вчетверте. Незмінним організатором змагання є косівський мотоклуб «Хайлендерс» та його голова Василь Курищук. Василя та його команду називають справжніми фанатами мотоциклетного спорту. У непростий кризовий час їм вдається згуртовувати людей та збирати на змагання велику кількість спортсменів.

Цікаво, що вербовецьку трасу проклали на колишньому пасовиську. «До нас чотири роки тому звернулася громадська організація «Хайлендерс». Тут недалеко живуть кілька постійних учасників мотокросу, – розповідає сільський голова Вербовця Іван Павлюк. – Це пасовисько підходило для траси. Як експеримент сільська рада вирішила дозволити провести це змагання в нас. І варто відзначити, що з кожним роком організація перегонів все краща і краща».

За словами Павлюка, мотокрос приносить користь і селу, адже сюди приїжджає більше людей, село стає відомішим в Україні. Спорт у Вербовці в пошані. Недав-но тут побудували футбольний стадіон на 500 глядацьких місць.

Готувалися до мотокросу гуртом. У суботу ще вдосвіта вербовські селяни косили траву (кажуть, із косою бачили і сільського голову), трактористи працювали над трасою, організатори турбувалися про умови для глядачів і спортсменів. Усе продумали до дрібниць, навіть встановили довкола наметового містечка спортсменів смітники та туалети.

На мотоцикл в Україні сідають уже з п’яти років. Ось і у Вербовці етап відкривали представники класу до 50 см3. Тут виступають хлопчики і дівчатка віком 5‑9 років. Перегони у цьому класі були особливо зворушливі. Діти на невеличких мотоциклах долали хоч і меншу, та складну, мокру після дощу трасу, застрягали у болоті, падали, підійматися їм допомагали батьки.

Наступними за потужністю і віком є класи до 65 см3 (8‑12 років), до 85 см3 (11‑15 років). Далі – дорослі класи, які розрізняються за типом і потужністю двигуна. Окремо у мотокросі виділяються ветеранські та аматорські класи.

«Переважно мотоспортом займаються фанати цієї справи, – розповідає головний суддя змагань коломиянка Зінаїда Уржумцева. – Наразі це здебільшого сімейна справа. Та й мотокросмени – одна велика сім’я». Так, у сім’ї Уржумцевих мотоспортом займалися чоловік, дружина, цим шляхом пішов і син Сергій. Він, до речі, став другим у класі 500 см3 (рідинне охолодження).

На етап Кубка до Вербовця приїхав один із найсильніших мотогонщиків України – іванофранківець Сергій Чміль. У його сім’ї мотоспортом займалися дідусь і батько. Сам Сергій у мотокросі з 12 років. У Кубку він виступив у класі до 500 см3 (рідинне охолодження) та переміг. Мотосезон Сергія Чміля триває з березня по жовтень. Нині він йде п’ятим у чемпіонаті України з мотокросу, бере участь у чемпіонатах з суперкросу (друге місце) та кантрі-кросу (перше місце). У 2007 році Сергій виступив на всіх 12 етапах чемпіонату Європи та зайняв високе 10 місце. Наразі у кризу мотокросменам нелегко. Цього року через брак коштів Чміль виступив тільки на одному європейському етапі у Чернівцях.

Ще один іванофранківець, Володимир Завадецький узяв «золото» Кубка в класі ветеранів (46‑50 років). Нині мотоспорт має приватний характер, а раніше його підтримувала держава. Ось і Завадецький займається цим з 1974 року, тоді він починав на казенному мотоциклі, а його мати про це захоплення дізналася тільки через три роки занять.

Дощ, що випав у суботу, коли відбувалися вільні тренування, та мряка у неділю, під час самих змагань, не зіпсували їх. Мотокрос-мени звикли до екстремальних умов, не побоялося дощів і місцеве населення. Усі довколишні пагорби були всіяні глядачами. І воно того варте: 12 трамплінів, численні повороти, гостра боротьба перетворили змагання на справжнє шоу.

Нині мотокросмени працюють над тим, аби ліцензувати трасу у Вербовці. До цього її ще потрібно «довести». Ліцензія дозволить підвищити рівень змагань, а отже залучати до них більше  спортсменів.


Переможці V етапу Кубка України з мотокросу (Західний регіон)

50 см3Едуард Штефуца (Закарпатська обл.)
65 см3Владислав Фицик (Івано-Франківська обл.)
85 см3Ростислав Войтицький (Івано-Франківська обл.)
150 см3 (рідинне охолодження) – Валентин Андрієць (Чернівецька обл.)
500 см3 (рідинне охолодження) – Сергій Чміль (Івано-Франківська обл.)
150 см3 (повітряне охолодження) – Віктор Будрик (Хмельницька обл.)
500 см3 (повітряне охолодження) – Віктор Стегура (Закарпатська обл.)

Ветерани: (40‑45 років) – Володимир Чол (Закарпатська обл.)
(46‑50 років) – Володимир Завадецький (Івано-Франківська обл.)
(51‑60 років) – Анатолій Поночевний (Закарпатська обл.)

Аматори: Денис Єгоров (Закарпатська обл.)

Переглядів: 1185 | Добавив: admin | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
HIGHLANDERS © 2006-2024
Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Форма Входу
Логін:
Пароль:
Fire Wheels MC
moto.kiev.ua Західний мотоциклетний портал
Байк-гараж КАРБ'ЮРАТОР Туристичний готель КОСІВ
Веб-портал Косівщини - Косів, Косівщина, Гуцульщина та Карпати Фотоальбоми Косівщини
КосівАрт Косметика від Маry Kay
META - Украина. Украинская поисковая система

Погода
Погода в Косові
Статистика