Сьогодні - 25.04.2024, 03.37.46
Початок Реєстрація Вхід
Ви ввійшли як"Гість"
Меню сайту
Хто на сайті
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0



* * * *

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ - Virus(42), hotgradaxome(47), michalSceft(39), jtaletvfjy(36)


* * * *

МІНІ-ЧАТ


Наше опитування
Чи одягаєте Ви шолом коли їдете на мотоциклі?

Результати · Архів опитувань

Всього відповідей: 128
Головна » 2010 » Серпень » 16 » Хайлендерс англійською – горяни по-українському
Хайлендерс англійською – горяни по-українському
10.29.43
Аліса Мудрицька (Косівська районна газета "Гуцульський край")

Цей світ не потонув у трясовині буднів і рухається уперед, а отже, розвивається, завдяки ентузіастам. Якби президент Косівського мотоклубу «Хайлендерс» Василь Курищук і його віддані мотовершники не ініціювали, не організували і не витягували на своїх плечах ідею проведення завершальних етапів Кубка України з мотокросу, якби районна влада і громада села Вербовця їх у цьому не підтримали, хтозна, чи побачили б цього року жителі і гості нашого краю яскраві та експресивні перегони на мотоциклах.

В останні дощові дні липня Вербовецьку мототрасу на присілку Синегово блискучі байки буквально переорали колесами. Грізний рик потужних двигунів, запаморочливі стрибки з трамплінів – видовище не для слабкодухих, адреналіну вистачало всім: спортсменам, уболівальникам і випадковим зівакам.

Як вдалося «затягнути» на Гуцульщину ці престижні змагання? Відповідь на це питання дав президент мотоклубу, голова районної федерації мотоциклетного спорту Василь Курищук:

— У Косові завжди любили спорт і були перспективні спортсмени. А ще у нас є добра база. Маю на увазі мототрасу на присілку Синегово, яку село Вербовець щороку дає нам в оренду для проведення змагань.

Майже місяць – кожного дня! – члени мотоклубу і просто шанувальники цього виду спорту готували трасу у Синегово для змагань. Насипали трампліни, розчищали і розширювали полоси, косили траву, обкладали дерева тюками з соломою — для безпеки. А ще встановлювали мийки, душі, туалети. Трасу у Вербовці тестував комісар європейської федерації мотоциклетного спорту. Окрім того, їй ще на три роки було продовжено ліцензію на право проведення таких перегонів.

Цього року у змаганнях взяли участь 77 спортсменів з восьми областей західного регіону. Кількість глядачів вимірювалася не однією тисячею. Честь косівської мотошколи захищали шість спортсменів. Вік у байкерів був дуже демократичний — від 5 до 68 років. Серед них була навіть одна панянка — Корнелія Панько з Хуста. Змагання проводилися в 11 класах, залежно від «кубатури» мотоцикла і року народження спортсмена. Вартість найдешевшого байка сягала півтори-дві тисячі доларів США, найдорожчого – вісім тисяч.

Такі заходи – це велика відповідальність для організаторів, адже йдеться про масове дійство, у якому беруть участь тисячі людей. Тому без допомоги місцевої влади і відповідних служб не обійтися.

— Ми не перший рік проводимо такі змагання, маємо досвід співпраці з правоохоронними органами, медиками і МНС-никами, — каже Василь Курищук. — Ось і цього року вони оперативно відгукнулися і сумлінно виконували свої обов’язки упродовж усіх змагань. Гонка пройшла без травм і неприємних ексцесів. Для нас це дуже важливо.

Як зізнався нам Василь Курищук, мотоспортсменів і гостей цих змагань приваблюють не лише добра траса у Синегово, а й традиційна гуцульська гостинність і самобутня концертна програма, яка є обов’язковим супутником цих змагань. «Наше життя можна вкласти у три слова: робота, дім, робота, — міркує уголос Василь Курищук. – Ми хотіли, щоб учасники і гості змагань відпочили у нас душею, тому намагалися створити для них незабутню атмосферу свята».

Цьогоріч організатори не стали запрошувати професійні музичні колективи. Покликали аматорів з районного Будинку культури і Вербовецького народного дому. Відгукнувся на запрошення відомий косівський композитор і співак Василь Звіздарик. Приїхали також співаки з Івано-Франківська і Гвіздця.

На жаль, якої теми не торкнешся, скрізь упираєшся у фінансову стіну. Була вона і на цих змаганнях. Вітчизняна фінансова криза, місцева повінь випотрошили гаманці потенційних спонсорів. Доводилося обходитися мінімальними затратами і підтримкою поодиноких доброчинців. Хтось дав дошки на сцену, хтось — солярку, другий пригнав грейдер, щоб розчистити трасу… Власник магазину «Автолюкс» із Кут виділив 1000 грн. «Але основну підтримку нам надав голова райдержадміністрації, — каже Василь Курищук. — Якби не Ярослав Іванович Шинкарук, думаю, ми відмінили би ці змагання. Бо фінансово було дуже складно. Райдержадміністрація надала кошти на транспортні витрати, які є не нашою забаганкою, а обов’язковими для таких змагань, без них гонка просто не відбулася б. Йдеться про 50 гривень для кожного спортсмена, а їх у нас, нагадаю, було 77. Заступник голови РДА Анастасія Костюк і завідувач сектору у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Михайло Мельничук теж приділили багато уваги цим змаганням, допомагали нам вирішувати багато організаційних питань. Приємно, що районна влада усвідомлює важливе значення розвитку спорту у нашому районі, підтримує дійства, які поліпшують спортивний імідж нашого краю, приваблюють до нас відомих спортсменів і тисячі туристів».

Змагання такого рівня – це добра школа для їхніх учасників. На жаль, законодавцями мотоциклетної моди цього разу виступали заможні немісцеві мотоклуби, які полюють за перспективними спортсменами і пропонують їм співпрацю на вигідних фінансових умовах. Тому призові місця посіли саме представники цих команд. Але й наші хлопці не пасли задніх. Дмитро Курищук з Пістиня виборов друге місце, а Тарас Шкром’юк з Шешорів – 5 місце у класі 65 куб. см.

— Хочу також подякувати всім, хто допомагав у проведенні цих змагань, найперше – членам нашого мотоклубу, а також батькам, які не бояться і дозволяють своїм дітям займатися цим видовищним і активним видом спорту, — наголосив голова районної
федерації мотоциклетного спорту.

Змагання закінчилися, а Члени мотоклубу «Горяни» мріють про те, щоб мототраса у Синегово була в їх постійному користуванні. Тоді вони облаштували б на ній стаціонарний оздоровчий мото-, вело і автотабір для спортсменів і просто любителів цих видів спорту. А ще вони мріють проводити на Косівщині не лише етапи, а офіційний Чемпіонат України. Місцева траса це дозволяє. Потрібна лише моральна і фінансова підтримка усіх, у чиїй компетенції вирішити це питання: депутатського корпусу і територіальної громади Вербовця, районної влади.

Переглядів: 1166 | Добавив: admin | Рейтинг: 1.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
HIGHLANDERS © 2006-2024
Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Форма Входу
Логін:
Пароль:
Fire Wheels MC
moto.kiev.ua Західний мотоциклетний портал
Байк-гараж КАРБ'ЮРАТОР Туристичний готель КОСІВ
Веб-портал Косівщини - Косів, Косівщина, Гуцульщина та Карпати Фотоальбоми Косівщини
КосівАрт Косметика від Маry Kay
META - Украина. Украинская поисковая система

Погода
Погода в Косові
Статистика